flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комунікація з особами з психічними та інтелектуальними порушеннями

28 січня 2019, 17:33

28 січня 2019 року Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України в партнерстві з правозахисною організацією «Права людини»  в межах проекту «Розробка та апробація навчального курсу для суддів та працівників апарату суду щодо особливостей спілкування з особами з інтелектуальними та психічними порушеннями», який здійснюється  за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя», проведено тренінг для працівників апаратів судів на тему «Комунікація з особами з психічними та інтелектуальними порушеннями».

З вітальним словом до присутніх керівників та працівників апаратів судів звернулась  директорка Харківського регіонального відділення Валентина Коржик.

Директор правозахисної організації «Права людини» Віталій Дроботун представив програму тренінгу, розповів про зміст курсу та навчальні цілі тренінгу.

Тренінг безпосередньої проводився виконавчою директоркою ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» Раїсою Кравченко та генеральною директоркою Synergy development consulting, тренеркою, та головою правління громадської організації «Міжнародна агенція змін» Світланою Олєйніковою.

В тренінгу взяла участь керівник апарату Ленінського районного суду м. Харкова Олена Безбородова. Учасники тренінгу дізналися про гарантії та захист прав людей з інтелектуальними та психо-соціальними порушеннями  відповідно до стандартів ООН та Ради Європи.

Працівники апаратів судів удосконалили практичні навички комунікації із особами з психічними та інтелектуальними порушеннями. Тренери надали поради щодо симптомів, які можуть свідчити про наявність психічних порушень, та продемонстрували відео щодо особливостей спілкування з цією категорією осіб. Під час роботи в малих групах слухачі і слухачки дізналися про стандарти «Спрощеної мови», навчилися етикету спілкування.

Тренінг завершився жвавою дискусією, присутні обмінялися своїм досвідом спілкування з особами, які мають психо-соціальні порушення, та отримали відповіді на більшість запитання від фахівців.