flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено питання вдосконалення судової статистики

23 травня 2013, 09:23

 Обговорено питання вдосконалення судової статистики

 

21 травня 2013 року відбулося засідання круглого столу «Вдосконалення судової статистики в Україні». Круглий стіл організовано Державною судовою адміністрацією України у співпраці з Проектом USAID «Україна: справедливе правосуддя».

Учасники засідання обговорили шляхи вдосконалення судової статистики в Україні з огляду на міжнародні стандарти якості статистичної продукції, рекомендації Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (ЄКЕП) та потреби користувачів судової статистики.

У роботі круглого столу взяли участь представники судової влади – Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, місцевих та апеляційних судів, Державної судової адміністрації України, Агентства США з міжнародного розвитку USAID, Проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя», органів державної влади, зокрема, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби фінансового моніторингу, інші зацікавлені особи.

Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, відкриваючи засідання, відзначив, що ще восьмим з‘їздом суддів одним із подальших завдань означено  зменшення об‘ємів збору судової статистики. Адже, за словами Голови Державної судової адміністрації України, основною проблемою залишається значна кількість показників, передбачених  формами звітності, а для представлення узагальнених даних необхідно провести складні розрахунки багатьох показників. «Спілкування з міжнародними експертами засвідчили, що ми випереджаємо європейські держави за кількістю збору статистичної інформації. Як відомо, статистика є серйозним елементом управління, а вивчення потреб споживачів та визначення необхідного обсягу інформації, який вони використовують у своїй діяльності, є нашим головним завданням»,- відзначив Руслан Кирилюк.  

Говорячи про судову статистику як засіб ефективного управління в судовій системі, заступник начальника управління - начальник відділу судової статистики та діловодства ДСА України Антоніна Поліщук акцентувала увагу на тому, що звітність повинна повною мірою охоплювати всі стадії судового процесу, деталізувати дані для більш повного і всебічного аналізу і забезпечувати достовірність інформації.

Начальник управління з питань судового діловодства ДСА України Олександр Слоніцький розповів, що суди не повинні залежати від фахівців у складанні звітності, а їх знання необхідно впровадити в автоматизовану систему документообігу. «Безумовно, основною метою збору та підготовки даних є забезпечення органів державної влади даними для проведення аналізу здійснення правосуддя і відповідей на запити. Тому якість і своєчасність цієї інформації є першочерговим пріоритетом. Удосконалити процес збору та обробки статистичних даних без впровадження і подальшого використання інноваційних технологій у роботі суду  неможливоВикористання ефективної системи збору статистичної інформації перш за все передбачає автоматизацію реєстрації та формування показників, необхідних для подальшої автоматизації технологічних процесів обробки інформації в суді. Лише застосування такої системи забезпечить надійність та достовірність внесення даних до автоматизованої системи документообігу суду з подальшим їх використанням для формування оперативної статистичної звітності та офіційних статистичних звітів»       , - підкреслив Олександр Слоніцький.

Експерти Проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» презентували рекомендації щодо удосконалення судової звітності, Інструкцію Європейської комісії з питань ефективності правосуддя щодо судової статистики та стандарти Євростату. Зокрема, фахівець з моніторингу та оцінки проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» Томас Вертелецький наголосив, що впровадження євростандартів ще не означає спрощення, а деякою мірою навіть ускладнення. Наприклад, щорічний звіт у Великобританії складається з більш ніж 100 сторінок описової частини з додатками в 11 файлах.

Підводячи підсумки засідання, учасники круглого столу визначили, що тільки автоматизація процесу зможе впоратися з великим потоком інформації, яку вимагають міжнародні стандарти у статистичній звітності.