flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбудеться засідання круглого столу в рамках Проекту ЄС/РЄ «Підтримка судової реформи в країнах Східного партнерства»

29 квітня 2013, 10:43

 

23 квітня 2013, 15:33

 26 квітня 2013 року в приміщенні Верховного Суду України (м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8, Кловський палац) відбудеться засідання круглого столу в рамках Проекту ЄС/РЄ «Підтримка судової реформи в країнах Східного партнерства». Під час засідання відбудеться презентація звіту Робочої групи «Ефективність систем забезпечення правосуддя» та його обговорення із представниками судових органів. Зокрема, у названому звіті йдеться про фінансування судової системи, судове управління, продуктивність діяльності суду: швидкість діловодства та тривалість перебування справ на розгляді у суді, інше.

 Захід організовується Генеральним Директоратом з прав людини та верховенства права спільно з Радою суддів України за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 З питань акредитації звертатись за тел. 277-76-31


  Порядок денний засідання

 Довідково: 
Проект 2.1.1: «Поглиблення реформ правосуддя в державах Східного партнерства» передбачений Планом дій Рада Європи для України на 2011-2014 роки. Названий Проект розпочато в березні 2011 року, завершується в серпні 2013 року.
Завдання: - Забезпечити підтримку і підсилити триваючий процес реформування судової влади з метою зміцнення незалежності, ефективності і професійності судових систем у державах-бенефіціаріях, що в ньому беруть участь, шляхом інтенсифікації інформаційного обміну та обміну передовим досвідом.
Проект опирається на використання спеціальних компетенцій і досвіду усіх країн-учасниць - бенефіціаріїв і помічників. Він надасть можливість обговорення юридичних і практичних перешкод на шляху імплементації застосовних європейських стандартів у країнах-учасницях і подальшого коригування напряму їхніх дій в областях, що Проект, моніторингові механізми Ради Європи, доповіді ЄС про стан виконання і самі країни-бенефіціарії визнають за такі, що викликають стривоженість.
Відповідно до Східного партнерства та цілей його Панелі з питань судової реформи Проект створить гнучкі умови для обговорення представниками країн-учасниць конкретних наслідків запровадження стандартів, спираючись на відповідні спеціальні знання і досвід й формулюючи основні висновки й застосовні узагальнення європейської практики для спільного використання.
Головні напрями діяльності
(Додаткові заходи, запропоновані Вищою радою юстиції)
1. "Круглі столи", семінари, конференції, спрямовані на ознайомлення з діяльністю інститутів, аналогічних Вищій раді юстиції України
2. Міжнародні конференції, семінари.
Повноваження судових органів і державних органів, що забезпечують організаційну підтримку роботі судів і відповідають за формування суддівського корпусу в європейських державах і в Україні.
• Диференціація юридичних обов'язків суддів України.
• Дисциплінарна відповідальність суддів в європейських країнах.
• Виявлення відмінностей між приводами і підставами для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та звільнення з посади за порушення присяги в державах - членах Ради Європи та в Україні.
3. Навчання працівників секретаріату ВРЮ таким сучасним галузям менеджменту як:Керування часом;Ефективна комунікація; Керування конфліктами, тощо.
4. Організація регулярного підвищення рівня професійних знань працівників секретаріату ВРЮ з питань судочинства і судоустрою України та іноземних держав, участь у відповідних конференціях, семінарах, тренінгах, включно з міжнародними.
5. Порівняльний аналіз з використанням доповідей, підготованих експертами ЄС.
• Порівняльний аналіз Вищих рад юстиції та аналогічних органів у державах - членах Ради Європи (зокрема їхнього статусу, повноважень, структури та вимог до їхніх членів, порядку підготовки та формування, організації, порядку роботи тощо).
• Порівняльний аналіз порядку призначення (обрання) суддів на адміністративні посади, а також їх звільнення, в державах ЄС, зокрема в тих державах, де немає вищої ради юстиції (магістратури).
6. Переклад відповідних законів тих держав, в яких існують вищі ради юстиції, та внутрішніх документів цих органів (наприклад, вищі ради юстиції (магістратів) Португалії, Іспанії, Італії, Польщі і Франції).
7. Відвідання працівниками секретаріату ВРЮ країн Європи, в яких функціонують інститути, аналогічні ВРЮ, з метою ближчого, безпосереднього ознайомлення з їхньою діяльністю, включаючи й навчання.
8. Оновлення програмного забезпечення з метою ефективнішого використання оргтехніки ВРЮ.
9. Візит делегації однієї з європейських держав, в яких функціонують інститути, аналогічні ВРЮ, з метою ознайомлення з їхньою діяльністю, обміну досвідом у сфері добору високо кваліфікованих працівників.
10. Доповнення до законодавства, зокрема Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та інших ключових текстів. Тісна співпраця з міністерством юстиції: праця над змінами до процесуального законодавства з метою зменшення чисельності справ, що надходять на судовий розгляд.
11. Надання підтримки Державній судовій адміністрації, зокрема шляхом сприяння зміцненню її потенціалу, вдосконалення автоматизованої системи, а також показників ефективності роботи судів, і посилення фінансування судів.
12. Надання підтримки Вищій кваліфікаційній комісії шляхом подальшого сприяння в імплементації і розробці правових норм.