flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На межі колапсу: до ВРП надходять численні звернення судів щодо проблем фінансування

08 лютого 2021, 16:39

На межі колапсу: до ВРП надходять численні звернення судів щодо проблем фінансування

 

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що проблема недостатнього фінансового забезпечення системи правосуддя залишається нагальною та потребує швидкого вирішення. Фінансування судової влади є невід’ємною частиною забезпечення незалежного судочинства.

До Вищої ради правосуддя постійно надходять численні звернення судових установ з усіх регіонів країни з проханням вжити заходів щодо належного фінансування та виділення необхідних коштів.

Зокрема, суди скаржаться на відсутність коштів для матеріально-технічного забезпечення здійснення правосуддя - надсилання поштової кореспонденції, оплати інтернет-зв’язку, закупівлі паперу та картриджів тощо, а також на катастрофічно низький рівень оплати праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів.

Упродовж поточного року станом на 5 лютого 2021 року до Вищої ради правосуддя від судів України надійшло 28 звернень щодо проблем із фінансуванням (у січні – 16 звернень, у лютому – 12 звернень):

  • Вінницька область: Тульчинський районний суд;
  • Волинська область: Ковельський міськрайонний суд;
  • Дніпропетровська область: Баглійський районний суд міста Дніпродзержинська, Господарський суд; Синельниківський міськрайонний суд;
  • Донецька область: Слов’янський міськрайонний суд, Краснолиманський міський суд, Костянтинівський міськрайонний суд;
  • Житомирська область: Коростенський міськрайонний суд, Коростишівський районний суд, Чуднівський районний суд, Малинський районний суд, Олевський районний суд;
  • Закарпатська область: Ужгородський міськрайонний суд, Свалявський районний суд;
  • Кіровоградська область: Маловисківський районний суд, Знам’янський міськрайонний суд, Олександрівський районний суд;
  • Львівська область: Буський районний суд, Дрогобицький міськрайонний суд, Франківський районний суд міста Львова;
  • Миколаївська область: Березнегуватський районний суд, Снігурівський районний суд;
  • Тернопільська область: Підволочиський районний суд;
  • Херсонська область: Генічеський районний суд;
  • Чернівецька область: Сокирянський районний суд;
  • м. Київ: Дарницький районний суд;
  • Північно-західний апеляційний господарський суд.

У 2020 році до Вищої ради правосуддя звернулись 106 судів, з яких 3 – апеляційні, 94 – місцеві загальні, 6 – господарські, 3 – окружні адміністративні.

Нагадаємо, що на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів у 2020 році, яка акумулює інформацію з усіх областей України щодо проблем фінансування судів та наочно демонструє кількість та зміст таких листів. Мапа й надалі щомісяця буде оновлюватись.

Як повідомлялось, Вища рада правосуддя неодноразово заявляла про нестачу коштів, передбачених проєктом Держбюджету-2021 для фінансування судової системи, та зверталась до Голови Комітету ВРУ з питань правової політики та Голови Комітету ВРУ з питань бюджету з проханням посприяти у забезпеченні критично необхідних видатків державного бюджету для Державної судової адміністрації України на 2021 рік.

Наразі Вища рада правосуддя готує лист до Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України щодо недопустимого поточного стану фінансування судової системи.

Джерело: Вища рада правосуддя