flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП обговорили проєкт Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему

04 лютого 2021, 16:37

У ВРП обговорили проєкт Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему

 

У ВРП відбулося засідання Постійної комісії з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, на якому обговорені зауваження та пропозиції до останньої редакції проєкту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, запропонованої Державною судовою адміністрацією України.

Як визначено законодавством, Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України.

Секретар Постійної комісії з питань ЄСІТС, член ВРП Лариса Швецова повідомила, що 22 грудня 2020 року Вища рада правосуддя надіслала апеляційним судам та касаційним судам у складі Верховного Суду – адміністративному, господарському, кримінальному та цивільному проєкт Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему для опрацювання та надання пропозицій. Зауваження та пропозиції судів до проєкту Положення надійшли. Також проєкт документа було надіслано до Національної школи суддів України та Національної асоціації адвокатів України. Проєкт вказаного Положення передбачає поетапне впровадження ЄСІТС.

Окресливши структуру документа у запропонованій ДСА України редакції, Лариса Швецова наголосила, що необхідність поетапного впровадження ЄСІТС умовлена неможливістю розпочати повноцінне функціонування всіх її модулів та підсистем без внесення змін до процесуального законодавства.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, у свою чергу, зауважив, що в запропонованій редакції Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему йдеться про впровадження найближчим часом лише тих модулів ЄСІТС, які на сьогодні вже готові, – «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистема відеоконференцзв’язку.

У разі затвердження вказаної редакції Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему підсистема відеоконференцзв’язку, яка була впроваджена на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, зможе функціонувати і після зняття карантинних обмежень. Крім того, у проєкті передбачені перехідні положення, якими можуть бути врегульовані питання запровадження нових підсистем.

Поетапне запровадження ЄСІТС передбачено також проєктом Закону України № 3985 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи», який Верховна Рада України ухвалила в першому читанні 16 грудня 2020 року. На думку законодавців, поетапне запровадження ЄСІТС дасть змогу розпочати використання підсистем та модулів, які вже практично готові, не чекаючи готовності інших підсистем, розроблення яких перебуває лише на початкових етапах. Крім того, вказаний законопроєкт передбачає внесення змін до процесуальних кодексів.

Наразі очікується, що найближчим часом Рада суддів України надасть  висновок до проєкту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, як передбачено законодавством, і Вища рада правосуддя зможе розглянути питання про його затвердження.

В обговоренні взяли участь член ВРП Володимир Говоруха, представники секретаріату ВРП, судді Верховного Суду, адвокати, представники Державної судової адміністрації України, Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Національної школи суддів України.